Спојене слике и чињенице о зецу-валабију

Тракасти зец-валабиАустралија је дом неким од најређих животиња на свету, укључујући ошамућеног или тракастог зеца-валабија ( Лагостропхус фасциатус ). Ако су имена непозната, то може бити због крајње реткости животиње. Налази се на два мајушна острва у близини западне обале Аустралије, острву Берниер и острву Дорре. Његов првобитни домет ишао је у великим деловима аустралијског запада. По доласку европских колониста, са собом су довели своје вољене домаће мачке. Тих дана мачкама је било дозвољено да лутају по вољи и нису их држали у затвореном.

На несрећу, завезани зец-валаби није могао да се одбрани од тако вештог ловца. Такође се требају хранити природним травама, које су европски колонисти уништили у огромним количинама како би узгајали храну и стоку. Под овим двоструким притиском, завезани зец-валаби збрисан је на копну до 1906.

Физички опис

Тракасти зец-валаби подсећа на врло малог, пругастог кенгура. Када су га Европљани први пут видели, погрешно су мислили да је то нека врста ракуна. Створење има врло малу главу у облику срне сразмерно огромним округлим задњим делима и дугачком, углавном без длаке репу. Кратко крзно варира у боји са пругама или мрљама жуте, сиве, црне и тамно смеђе боје. Најтамније и најгушће пруге су на задњим деловима. Животиња је тамнија на леђима и боковима него на трбуху и грудима. Нос и њушка су без длаке.

Одрасле женке су нешто теже од мужјака. Женке теже 3 килограма, док мушкарци теже само 2,5 килограма. И мужјаци и женке расту до истог носа до дужине врха репа од 800 милиметара. Репови су приближно исте дужине као и тела.

Животни циклус и понашање

Тракасти зечеви-валабији су ноћни. Преко дана спавају у дугим, плитким гнездима која се називају трке направљене под четком за рибање или шикаром. Мале колоније испреплетених зечева-валабија спаваће у истој вожњи. Кад падне ноћ, мали торбари искачу како би се хранили било којом вегетацијом коју су пронашли. Више воле траве, воће и грмље.

Мужјаци постају агресивни према осталим тракастим зечевима-валабијама током дуге сезоне размножавања, која траје од децембра до септембра. Овај период се може променити у зависности да ли је те године било суше. Женке обично немају прво потомство док не напуне две године. Мужјаци могу да се размножавају са годину дана, али обично не могу због старијих, јачих мужјака на територији. Тачна дужина трудноће за завезане зечеве валабије је непозната, али женке доје своје младунце шест месеци. Једна или две бебе у сваком леглу напуштају заштиту родитеља када напуне око 10 месеци.

Цртеж тракастог зеца-валабија 1853. године из књиге Јохн Гоулд, Ф.Р.С., Маммалс оф Аустралиа, Вол. ИИ плоча 60, Лондон, 1863.

Мрежасти зец, муња, наведен је као рањив (ВУ), за који се сматра да је суочен са великим ризиком од изумирања у дивљини, на ИУЦН-овој црвеној листи угрожених врста





Земље
Аустралија
Неке чињенице о
Тракасти зец-валаби

Тежина одраслих : 2,1 кг (4,62 лбс)

Женска зрелост: 365 дана

Зрелост мушкарца: 365 дана



Одвикавање: 270 дана

Величина легла: 1

Интервал између легла: 365 дана



Тежина при одбивању: 0,9 кг (1,98 лбс)

Извор: Старосна , лиценцирано под ДЦ

Више животиња које почињу са Б.